top of page
Foto van schrijverPressure Canning Products

Druk opbouwen met pressure canner | weighted vs dail-gauge

Nog nooit gehoord van PSI? Dat snappen wij wel. Graag leggen wij in deze blog uit hoe je om moet gaan met druk opbouwen tijdens het pressure cannen. Ook leggen wij het verschil uit tussen een weighted- en een dial-gauge.



Hoeveel druk op de pressure canner

Omdat je een pressure canner hermetisch af kan sluiten kan het apparaat van binnenuit druk opbouwen aan de hand van de stoom. De druk ontstaat doordat het water zijn kookpunt bereikt en de pan vult met stoom. Hoeveel druk je moet opbouwen om iets veilig te kunnen pressure cannen hangt af van waar je woont. In Nederland is dit gelukkig niet heel wisselend maar woon je buiten Nederland dat kan het net anders zijn.


Wil je de correcte temperatuur bereiken binnen je pressure canner moet je rekening houden met de hoogte waar je woont te opzichte van het zee niveau. Water kookt namelijk op een lagere temperatuur als je de hoogte in gaat. Een lagere kook temperatuur is niet effectief genoeg om de meeste bacteriën te doden.



In praktisch heel Nederland kan je 10 PSI aanhouden, want dit is voldoende als je onder 300m boven NAP woont. Het hoogste punt van Nederland is 322 m boven zeeniveau en dat is boven op de Vaalserberg. Dus zolang je daar niet woont moet het met 10 PSI in Nederland goed komen. Woon je echter in delen van de wereld waar het wel hoger is, is het belangrijk dat je de juiste druk voor die hoogte gebruikt. Hier is een tabel met de informatie voor als je in andere hogere gebieden woont. Deze tabel weergeeft alles in meters en in feet.



In Nederland is de juiste druk 10 psi voor een weighted-gauge en 11 psi voor een dial-gauge. PSI staat voor: 'pounds per square inch of pressure measured by gauge.'


Wat is het verschil tussen een weighted en een dial gauge?

Laten we beginnen met de dial-gauge pressure canner. Op deze canner zit een drukmeter waar je op kan aflezen wat op dat moment de druk is. Helaas moet je deze drukmeter elk jaar kalibreren zodat hij accuraat blijft. Dit kan je bij bedrijven laten doen en je moet dan even op google kijken welke bedrijven uit jouw omgeving dit aanbieden. Hierdoor houd je de psi bij een dial-gauge op 11 in plaats van 10 bij een weighted-gauge om zekerder te weten dat hij niet onder de 10 komt. Het kan namelijk zo zijn dat de dial-gauge pressure canner niet perfect gekalibreerd is, dus dan geeft 11 psi wat extra ruimte. Als je hoger dan 300 m boven zeeniveau woont dan moet je een hogere psi gebruiken. Dus een dial-gauge pressure canner is een pressure canner met een drukmeter op de pan.



Een weigted-gauge pressure canner werkt met een gewichtje op het ventiel van de canner. Alle pressure canners hebben een ventiel met een gewichtje maar een weighted-gauge pressure canner werkt alleen met een gewichtje dat trilt op de juiste druk. Dan lees je niet van de druk meter af wat de druk op dat moment is. Als jouw weighted-gauge pressure canner een 10 psi gewichtje heeft zal het gewichtje gaan trillen en sissen op 10 psi en als het een 15 psi gewichtje is zal hij op 15 psi gaan trillen en sissen. Dus op welke hoogte je in de wereld woont bepaalt met welk gewichtje je moet werken en dan weet je op basis van het trillen en sissen dat jouw pressure canner op de juiste druk is, en dat je de timer kan starten.





Bij een weighted-gauge kan je dus niet aflezen of de canner op de juiste druk is, je moet het horen. Hier zit naar mijn mening een voordeel en een nadeel aan. Het voordeel is dat je makkelijker weg kan lopen en in de zelfde ruimte wat ander werk kan doen aangezien je alleen moet luisteren of het vuur nog hoog genoeg staat. Bij een dial-gauge kan je wat moeilijker weg lopen want je moet met regelmaat op de druk meter kijken of het nog goed gaat. Het nadeel van het geluid is, het geluid zelf. Een dial-gauge is veel stiller en de weighted-gauge maakt dus wel continu geluid.




Maak van een dial-gauge een weighted-gauge

Je kan ook van een dial-gauge een weighted-gauge maken. Hierdoor hoef je je dial-gauge niet meer elk jaar te kalibreren. Dit doe je door het gewichtje met de juiste druk voor jouw woonhoogte aan te schaffen en om daarmee te werken. Dan kijk je dus niet meer op je drukmeter naar de wijzer maar dan werk je alleen met het trillen en sissen van het gewichtje.




74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page